25.1.2013

Allergia vol. 2

Vierailimme eilen jälleen naapurikaupungissa Terveystalolla. Agendalla prick-testaus, jonka sain näppärästi varattua kahden päivän varoitusajalla.

Tytär ei testaamisesta tykännyt, tuskin sattui, mutta kiukutti pötköttää masullaan äidin jalkojen päällä. Tietenkin histamiinitippa pääsi valumaan ja pitkin selkää kulkee edelleen hailakka punertava viiru. Ei liene vaarallista.

 Vastoin odotuksiani testattiin taas perusruoka-aineita (onhan ne ihan hyvä toki varmistaa). Hämmensi tosin, sillä kaikki testattiin jo verestä, mikä toisaalta lienee melko epävarma menetelmä. Yllättäen kananmuna pomppasi taas, tuloksia lukeneen ihotautilääkärin mukaan hyvin lievästi.

Lääkärirouva yllätti positiivisesti. Suhtautui lapseen mielestäni mukavammin kuin edelliskerran lastenlääkäri. Ulosanti selkeää, ohjeet perustellut eikä vanhempien älyä kyseenalaistettu. Testanneet hoitajat pahoittelivat odotteluaikaa yhtä monesti kuin odotettavia minuuttea kertyi. Puoliso oli otettu, kun hänekin kanssaan kommunikoitiin (tarjottiin palvelua myös ruotsiksi), on ressukka kuulemma tottunut siihen, ettei esmes neuvolassa edes päivää sanota. Erityisen ilahtunut olin homman loppusummasta, joka oli alle satasen, ja jonka vakuutusyhtiö kertoi korvaavansa, kun vahinkoilmonjätöstä oli kulunut kolme minuuttia.

Ohjeena syöttää lapselle ihan kaikkea. Myös kananmunaa laatikoissa ja leivonnaisissa. Mitään syytä saati järkeä ei ole lapsen eikä minun ruokavalion karsimisessa. Karsia kuulemma saa sitten jos tulee hengitysvaikeuksia ja vähän voi rajoittaa aineita, jotka aiheuttavat pahan ihonlehahduksen. Lääkärirouva kiukkusi sitä, että allergiat ovat vain lisääntyneet ruokavaliorajoitusten kautta. Mainitsi nykyisten rajoittamattomuuksien olevan kansainvälisesti käytössä oleva ohje. Kropalle on kuulemma kerrottava, että elämä on nyt tällaista, että näitä aineita tulee - alapa totutella asiaan.

Kortisoniakaan ei kuulemma tarvitse pelätä. Parempi käyttää reippaasti ja jopa taukojen aikana jos lehahdus on paha.

Mennään nyt näillä. Astman puhkeamista odotellessa.

Tohtisikohan viikonloppuna valmistaa tomaatista soosia, jota lapsikin saisi maistaa.
Vietin aamun mekkotehtaillen. Haaveilen uudesta ompelukoneesta. Tai ainakin uudemmasta, vähintään itseäni nuoremmasta. Mikä v***u on "ompelukoneen huolitteleva jousto-ommel"? Onkse suora vai siksakki?

4 kommenttia:

  1. Kuulosti minusta järkeenkäyvältä tuo allergialääkärin lausunto. (Uskon siedätykseen, se on toiminut itselläkin.) Mua häiritsee ja vituttaa suuresti näissä allergia-asioissa, ettei mistään tunnu saavan yhtenäistä tietoa. Luultavasti lääkäreitäkin on moneen junaan. Kun joissain aiemmin luotettavina pitämissäni lähteissä todetaan, että vauvan allergia tai yliherkkyys on pahapaha ja kohta koittaa kahta kauheammat allergiat, jos yhden allergian/yliherkkyyden annetaan mellastaa. Samoin jos nettiä selailee, joka toisella lapsella on maitoallergia ja hemmetin paha refluksi ja ties mitä - ja niitä toki ehdottelevat muutkin suorastaan lennosta. Nämä jututhan sitten tuppaa ottamaan aika tosissaan, koska sattuneesta syystä pelkää allergioita kuin ruttoa. Ja sitten on pakko tehdä niitä kotidiagnooseja, vaikka esim. meillä joskus esiintyvät rusottavat posket, kääntymässä käynyt kuiva ihottuma (pari länttiä taipeissa, katosivat kun rasvattiin vähän aikaa perusrasvalla) ja ajoittainen löysä vatsa ovat vauvoilla ihan normikamaa.

    Ryhdyin silti Ruokavaliolle testatakseni vaikuttaako se yöuniin. Olen 99 % varma, että ei, mutta onpahan sitten sekin tehty. Hysteriaa, prkl.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää oon myös siedättynyt itse ties mihin - ei tosin millään ohjeistetulla metodilla. Paprikaa naamariin niin kyllä se punoitus häipyy; kissat himassa, muttei makkarissa - silmien kirvely loppui kolmessa viikossa.

      Mä ihmettelen lastenlääkärin maitoallergiavouhotusta. Ainakaan prick-testaamalla ei näyttänyt maitoon iho reagoivan - mene ja tiedä. Kun ei ole lapsi lehmänmaitoa koskaan saanut (sain ihotautitohtorista kehuja, ekat ikinä)ni minkäs teet. Toivotaan, että lehmätuotteet kävisivät kuin isälleen, pahoin tosin pelkään, että maidon kanssa saadaan vielä takuta.

      Ruokavalio on varmasti teidän tapauksessa hyvä juttu. Jos sillä nukutaan niin anna mennä. Perstuntuma on useimmiten se oikea. :)

      Aina lapsilla on kaikki.

      Poista

Kommentoi pois - kunnioitathan yksityisyyttä.