14.9.2012

Kylmät kädet

Eilen käytiin neuvolassa tyttären lähestyvän kolmen kuukauden iän ansiosta. Siellä oli taas harjoittelija, joka tällä kertaa esitteli itsensä, muttei tiedustellut lupaa olemassaololleen. Ja koko touhu oli jo valmiiksi 25 minuuttia myöhässä, mikä aiheutti minussa hieman vitutusta. Tytär tosin nukkui jokseenkin autuaana kaukalossaan.

"Mulla on kauheen kylmät kädet!"
"Kukahan tuo täti on, joka mua noin kylmillä käsillä koskee?"
"Oota hei vähän, mulla on nää kylmät kädet!"
"Miten ne refleksit piti katsoa, ai kauhee näitä käsiä!"
"Jos mä otan tästä sukasta kiinni, kun on näin kylmät kädet."

Sillä kätilöopiskelijalla oli kylmät kädet. En kokeillut, mutta meinasin kehottaa lämmittämään niitä omassa luonnon taskussaan. Ihan kiva tyttö, kovasti ihmetteli ja kehuskeli lastani, mutta jeesus, että sillä oli kylmät kädet.

 Opiskelijatytön käsijankkauksesta huolimatta en muistanut tiedustella miksi minun tyttärelläni on öisin kovin kylmät kädet vaikka se nykyisin nukkuu varsin lämpöisenä pakkauksena unipussissaan. Ja voiko se esimerkiksi kuolla niihin kylmiin käsiinsä. Tosin en pidä neuvolaa kovin luotettavana tiedonlähteenä. Täytyy soittaa muutamalle kaverille.

 Otin puolison neuvolaan pitelemään tytärtä rokotusten merkeissä. Rotalitkut se mässytti minun sylissäni kätilöopiskelijan haaveillessa videokamerasta, kun "On niin ihania ilmeitä!". Ehdotin (hyvässä hengessä) että hän maistaisi tilkan litkua, että saisimme varmuuden onko se makeaa. Ei mennyt lankaan.

Satuin katsomaan lastani silmiin, kun se isänsä sylissä sai ensimmäisen piikin. En toivu siitä koskaan. Isänsä teki saman virheen kakkospiikin kohdalla. Se ei saanut nukutuksi viime yönä. Huutoa kesti yhteensä noin kolme minuuttia. Tytöt kehuivat reippautta ja ihmettelivät itkun vähyyttä. Tenttasivat nukkumisesta ja vähättelivät saavutuksiani imettäjänä.

Palautin myös masennuskyselyn, jonka mukaan en ole masentunut (ainakaan oman laskuni mukaan), enkä muutenkaan häiriintynyt, koska en ruksannut vain parhaita vaihtoehtoja (eikö äitien kuulukin olla huolissaan ja vähän ahdistuneita). Tyttö otti ja tokaisi:
"Sullahan on niin ihana tyttö, jonka kasvua on mukava seurailla, että ei kannata masentua."
Annoin olla. En saarnannut, että masennus on yleensä hyvinkin biologista, EI KUKAAN HALUA SAIRASTUA MASENNUKSEEN, siihen on hyvin vaikea itse vaikuttaa ja sairastuminen on jokseenkin vaikeasti ennustettavissa. Olen melko ylpeä itsestäni.

Sen sijaan, että olisin luennoinut tytöille, haastoin riitaa siitä, miksi meille ei ole 4 kk lääkärintarkastusta, vaikka saman sairaanhoitopiirin toisessa kunnassa sellainen tarjotaan. Eli taas sama homma lääkäriaikojen suhteen kuin raskausaikana. Ei ole kuulemma lääkäreitä ja ollaan muutenkin tarkastusten suhteen jossain siirtymävaiheessa. Ihmeteltiin myös mistä olen sellaisen kuvan saanut, että 4 kk neuvolan yhteydessä olisi tarkoitus tavata lääkäriä. Kerroin, että ihan heidän omilta verkkosivuiltaan tiedon kalastin. Hohhoijaa.

Minusta on hauskaa, että kunnallisvaalihässäkät alkavat pian toden teolla. Aion tällä kertaa vierailla jokaisen puolueen (paitsi RKP:n, ellen ole tosi paskalla tuulella) kojulla tenttaamassa ehdokkaita perheasioista. Minua luonnollisesti pyydettiin tälläkin kertaa ehdokkaaksi. Olen varsin vaikuttunut siitä, että kahdeksan vuotta sitten pyydettiin kommunistien ehdokkaaksi, neljä vuotta sitten kokoomukselle ja tällä kertaa demareille. Kiva, että melkein kaikille kelpaa.

Ensi viikolla alkaisi vauvamuskari. Harkitsen. Vakavasti. Huh. Harrastus. Angst.

2 kommenttia:

  1. Ihmeellistä tuo teidän neuvolatoiminta, eikä vähiten noiden tyttösten osalta :D Mutta kyllä lapsella on oikeus lääkärintarkastukseen säännöllisesti.

    Meillä on vielä kans kylmät kädet ja niissä tumput sisälläkin. Ja ilman kai tuo kynsisi itseltään naaman ihan verille.

    Unirytmit on tällä kk ikäisellä hakusessa. Yöllä on kiva valvoa silmät kirkkaina kun äidillä on aamulla koulua. Onneksi äiti voi aina mennä sohvalle pariksi tunniksi. Äsken herättiin, kukutaan siis ainakin kahteen, pulautellaan ja seurustellaan. Milloin lie rytmi kääntyy tän ikäisellä.

    Mirgga
    elamakantaa.vuodatus.net

    VastaaPoista
  2. Kyllähän ne tytöt viihteestä menee, tuntuu vaan niin turhalta tivata "neuvoja" itseä melkein kymmenen vuotta nuoremmilta, lapsettomilta mimmeiltä, joiden harteille on sälytetty lapseni kehittymisen ja huollon arviointi.

    Viihteestä puolestaan ei todellakaan mene nämä paikalliset säästöt - nipistetään lapsiperhestä, kun ne ei kuitenkaan jaksa valittaa ja mäihällä eivät edes huomaa. Jos on pakko säästää niin johdonmukaisuus olisi poikaa - saman sh-piirin alueella olisi syytä noudattaa samaa linjaa tai kuitata vaikka tohtorille km-korvaukset jos se naapurikylästä karauttaa tuuraamaan.

    Voi teidän pientä seurustelijaa. Kai se rytmi kääntyy, meillä kääntyi ainakin - hetkeksi.
    Kylmiin käsiin on muuten tosi hienosti auttanut 25 asteen sisälämpö. Aiheuttaa meikäläisessä tuskaa ja päänsärkyä sekä hikeä, mutta vauvan käsiä ei palele ja puoliso on tyytyväinen itseensä ratkaistuaan asian.

    VastaaPoista

Kommentoi pois - kunnioitathan yksityisyyttä.