22.10.2012

Imu & hinkki

Viime viikolla vietettiin oikein kansainvälisesti imetysviikkoa. Ei siinä, välillä on ihan hyvä pysähtyä miettimään asiaa, alku kun oli kauheaa, jatko siedettävää ja nyt tohdin väittää, että toimii ihan hyvin. Minua myös hävettää, että tämä laari on löytynyt googlettamalla "kun imetys menee päin persettä". Taidan napsauttaa hakutulokseksi ilmestymisen pois päältä.

Toivottavasti maailmassa suurin osa äideistä on sellaisia, joille imetys on helppoa, kivutonta, luontevaa ja muutenkin letkeää ja ongelmatonta. Ilmeisesti näin ei ihan järjestään ole. En tohtisi ihan kulttuurisidonnaiseksi jutuksi imetyksen onnistumista/epäonnistumista leimata, mutta tohdin hyvin hataralla mutulla väittää, että tiiviit naisyhteisöt ja niissä jaettu vertaistuki ja hiljainen ohjeistus on keskeisessä asemassa.

On muuten kauheaa, kun imetyksen yhteydessä puhutaan onnistumisesta tai epäonnistumisesta. En kyllä tähän hätään keksi vaihtoehtoisiakaan sanasia. Onko sellaisia käytössä? En sanoja käyttämällä halua arvottaa ketään. Ne ovat vain sanoja.

Minä kun raskausaikana tulin hulluksi ja masennuin ja paineistuin ja ahdistuin, jätin imetyksen kokonaan sivuseikaksi äitiyteen valmistautumisessa, jonka pääpointtina oli selvitä hengissä. Loukkaannuin suunnattomasti lapsen edellisellä neuvolakäynnillä, kun terveydenhoitajatyttö ihmetteli täysimetystä,  "suhtauduit niin negatiivisesti imetykseen raskausaikana". Niin, en halunnut lainata häneltä norjalaista videota, joka oli otsikoitu "Imetys. Yhteisen elämämme alku." Otsikosta olisi voinut jättää kolme sanaa pois.

Minä valmistauduin raskausaikana siihen, että imetys ei onnistu. Oletettavasti tajusin epäonnistumisen olevan mahdollisesti niin järkyttävä takaisku äitiyteni suorittamisessa, että epäonnistumiseen on pakko valmistautua. Tohdin myös väittää, että mikäli olisin etukäteen ottanut paineita imetyksestä masennuksen, isän kuoleman, vauvan perätilan ja sektioahdistuksien päälle, niin mitta olisi saattanut tulla täyteen enkä olisi uskaltanut edes yrittää.

Jälkeenpäin olen lukenut imetyksestä paljon. Aluksi tekniikkaa, sittemmin jo suosituksia ja niiden perusteluja. Voi hyvin olla, että jos olisin opiskellut aihetta etukäteen, olisin luovuttanut heti alkuunsa. Läksin siis iloisesti sektioon sillä oletuksella, että sairaalassa on henkilökuntaa, joiden homma on opettaa minulle miten imetetään.

Imetysopastus olikin yksi niistä jutuista, jotka sairaalassa ihan oikeasti toimivat ja käsittääkseni hirveän hyvin. Syynä voi toki olla se, että sitkeästi kilkutin kelloa joka ikisellä syötöllä ja vaadin kätilöä tai lastenhoitajaa auttamaan, tarkkailemaan ja arvioimaan suoritusta sekä selittämään mitä on tapahtumassa, miksi ja mitä siitä seuraa. En olisi välttämättä tajunnut soitella kelloa ellei lapsen verensokeria olisi pitänyt tarkkailla. Haavan kanssa liikkuminen ja siedettävien imetysasentojen hakeminen oli myös tuskaisaa ja kipulääkepöllyssäni vastaanotin apua ihan mielelläni.

Väitän ettei imetyksestä olisi tullut mitään ilman osaston imetysvastaavaa kätilöä, joka oli harvinaisen hyvä tyyppi ja luetteli perustellen perusasioita: yksi hinkki kerrallaan, aina kun lapsi haluaa. Älä lypsä turhaan, lämmitä hinkki vaikka kauratyynyllä ennen imetystä. "Minä en teitä täältä päästä pois ennen kuin homma sujuu ja hyvin." Eikä päästänyt. Tuli tosin ensimmäisen lomapäivänsä aamuna vielä varmistamaan (joo, en usko että vain meitä, mutta oli silti kiva).

Maito nousi hinkkeihin sairaalassa vasta neljäntenä tai viidentenä päivänä leikkauksesta. Arvelin kuolevani. Hössökätilö toi kaalia. Se oli ihanaa. Niistä jumalattoman kovista ja tulikuumista koripallonkokoisista jötköistä lähti melkein sihinä kun iski jääkylmät kaalit päälle. Halusin naimisiin suurehkon, kylmän kaalinpään kanssa. Jos maito olisi noussut kotona, olisi meidän imetys ollut siinä. Vauva ei saanut millään kiinni pinkeästä nännistä, maitoa oli kaikkialla ja mieliala mitä sattui. Hyvätyyppikätilö totesikin, että usein imetys käsähtää juuri siihen, että maito nousee kunnolla vasta kotona ja sitä säikähdetään. (En tiedä - näin hän totesi ja niin meillä olisi varmaankin käynyt.)

Joo. Kotona se riemu sitten repesi yhdessä nännien ihon kanssa. Ajoittain vauva sai juotavakseen varsin vaaleanpunaista maitoa. Kipu oli helvetillinen, mutta suorituspaineissani ja pelätessäni, ettei vauva opi koskaan imemään kunnolla en koskenut rintakumeihin. Jälkeenpäin ajateltuna olisi voinut olla ihan fiksua. Minä vihasin imettämistä. Kipu polkaisi varpaista asti vauvan iskiessä kiinni. Vauva turhautui minun sitä irroittaessa liian pienen imuotteen kourissa. Vihasin puolisoa ja äitiäni, jotka ravasivat ympärillä jankuttaen tuttipullosta. Vihasin neuvolantätiä, jolta ei apua, neuvoja, saati tukea irronnut. Ja välillä vihasin vähän vauvaakin. Ennenkaikkea vihasin itseäni - täästähän kuuluu nauttia ja tämä kuuluu osata.

Vastoin kaikkia arvelujani, iho parani. Haava parani. Hitaasti. Kävi mahdolliseksi syöttää lasta öisin makuuasennosta. Vauvan kasvaessa opettelin syöttämään sitä myös perinteisellä tyylillä sylistä, loputtoman tyynyvirittelyn ja kainalon alta kieputtelun sijaan.

En edelleenkään imetä mielelläni julkisissa tiloissa - toisaalta ei ole ollut juuri tarvettakaan. Kotona homma sujuu mielestäni hyvin - ajoittain sattuu, mutta jonkinlaisen virheanalyysin jälkeen kipu korjaantuu tai hinkki karaistuu. Tuorein hankaluus liittyy hampaisiin. Kynteni osui päivänä menneenä lapseni ikenestä törröttävään kovaan juttuun. Ikenillä on myös ilmeisen hauskaa purra äitiä - tosin onneksi vasta kun massu on täynnä.

Päivisin tytär ruokailee edelleen parin tunnin välein, välillä tiheämmin, välillä harvemmin. Päivällä imetysvälit eivät tosin veny yli neljän tunnin. Yöllä ruokaillaan vaihtelevasti - ajoittain on saatava maitoa viisikin kertaa, viime yönä riittä kaksi.

Luottamus omaan kehoon ja sen toimintaan on ollut vaikea saavuttaa, mutta kyllä tämä rotisko vaan kummasti toimii. En tosin ole osannut ottaa kovin syvää painesta siitä riittääkö maito, siinä olen luottanut vauvaan. Pissaa ja kakkaa sopivassa suhteessa, kasvaa ja on tyytyväinen - täytyyhän sen silloin riittää.

Ennen syntymää hamstrasin kaappiin melkoisen määrän korviketta, joka on jo muuttanut seuraavaan osoitteeseen, jossa se pääsee käyttöön. Pakastimessa on omaa maitoa mahdollisia hätätapauksia varten.

Minulla ei ole tarvetta ottaa kantaa siihen, kuka imettää, miten imettää ja imettääkö lainkaan. Yksikään äiti ei pahaa halua lapselleen ja tekee kaikkensa lapsensa eteen. Toisen tapaa ei arvostella. Imetys on ollut yksi vaikeimpia vastaani tulleita asioita, mutta olen iloinen siitä, että itkin ja huusin ja raivosin ja rasvasin ja lämmitin ja vuosin ja ties mitä. Tämä käy nyt meille. Olisi voinut olla myös toisin, herkästi, ja tuolloinkin olisin ollut mielestäni ihan yhtä hyvä äiti vaikka sitten se pullo kourassa.

8 kommenttia:

  1. Ensimmäisenä tunnustan, että meillä Suomessa asiat ovat hyvin kun imetystä pidetään ensisijaisena ruokavaliona lapselle. Olen nähnyt dokumentin jenkkilästä, jossa imetys "järjestön" edustaja kertoi ongelmista joita kohtaavat, kuten se että siellä uskotellaan imetyksen vahingoittavan lasta yms.

    Mutta täällä on kuitenkin aika painostava ilmapiiri imetyksen suhteen. Pidetään outona ettei ole tehnyt tarkkoja suunitelmia ennen lapsen syntymää (miksi oisin kun vasta salissa tajusin saavana oikeasti lapsen?). Jos lopettaa imetyksen ennen vuoden ikää on varmasti tehnyt jotain väärin (itse lopetin 5 kk ja kaikki on mennyt ihan hyvin). Ja mikä minusta on oudointa ettei tatvittaessa tueta "seka"ruokavaliota, eli että tarvittaessa saisi antaa myös korviketta.

    Meillä lapsi osasi alusta alkaen oikeat ottee, maito nousi hyvin ja kaikki meni muutenkin kuin ohjekirjassa, mutta iho oli niin rikki että itkin joka kerta lasta syöttäessä. Mutta en uskaltanut pyytää sairaalassa korviketta koska tuntui ettei sitä oikein hyväksyttäisi. Tai hoitaja olisi voinut tarjota pumppua, jotta olisin voinut antaa maitoa pullosta.
    Iho kyllä parani ja kaikki sujui sen jälkeen, mutta mielessä kummittelee edelleen se kipu joka syötöstä tuli. Ja paraneminen olisi varmaan ollut nopeampaa jos iho olisi saanut levätä edes osan ajasta.

    Nyt jos joku tulee kertomaan kuinka pulloa ei suositella koska se pilaa imuotteen yms. niin eikö ole tekopyhää että sairaalassa tutti kuitenkin annettii vanhemmilta kummemmin kyselemättä. Meille se oli ok, mutta on vanhempia jotka eivt halua käyttää tuttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle vihjailtiin sairaalassa pumpusta, jonka käyttö olisi saattanut maidon nousemista nopeuttaa. En kyseistä vempelettä koskaan tavannut. En kai tajunnut pyytää. Tajuaako joku äiti ihan oikeasti sairaalassa mistään mitään? Ainakaan esikoisen kanssa?

      Meillä vauva tosiaan sai sairaalassa tilkkaset lisämaitoa pullosta, mikä on mielestäni ihan hyvä juttu. Minulta vielä kysyttiin, että saako antaa pullosta vai hörppyytetäänkö. Eipä siinä osannut juuri muuta sanoa kuin antaa mennä pullosta vaan.

      Tuttia ei kukaan maininnut sanallakaan, mutta kuulemma ainakin keskolassa se tökätään lapselle suuhun saman tien. Me esittelimme lapsen ja tutin toisilleen tasan kolmen viikon iässä. En toistaiseksi kadu.

      Poista
    2. kiitoksia tästä. olen lukenut vääriä blogeja, ovat ahdistaneet. minä tajusin sairaalassa sen verran sieltä jostain sektiotokkuran keskeltä, että olen lukenut imetyksestä vääriä juttuja, ei tule maitoa enkä edes halua vauvaa rinnalle ja sille tulee diabetes. onneksi mulla on hyvä neuvolantäti, koska meidän tapauksessa "kyllä tämä vauva rintalapsena täältä sairaalasta lähtee" -kätilö oli väärässä.

      terveisin nyt jo ihan tilanteeseen sopeutunut osittaisimettäjä

      Poista
  2. Meillä imetys loppui 2 viikkoa tytön syntymän jälkeen. Toisaalta ennen synnytystä kuvittelin imetyksen olevan helppoa että "tissi suuhun vaan" mutta toisaalta osasin jo ennen synnytystä ostaa rintakumit, maidonkerääjät ja rintapumpun. Imetys sattui aivan järjettömästi. Vaikka oli oikea imuote ja asento niin aina vaan sattu. Rintakumin kanssa se onnistui joten kuten, iho oli ihan rikki ja nännistä saattoi suihkuta 2 eri kohtaa maitoa kuin suihkulähteestä.

    Viimeinen tikki oli kun tyttö alkoi yhtenä yönä syödä tunnin välein, itkin keittiössä tyttöä imettäessä että en mä jaksa. Siitä lähtien annettiin korviketta ja itse tykkään pullosta syöttämisestä paljon enemmän.

    En itsekkään vielä imettäessäni voinut kuvitellakkaan imettäväni kenenkään muun nähden kuin mieheni. On paljon helpompaa syöttää kaupungillakin käydessä pullosta, jos vielä imettäisin joutuisin aina etsimään vessan. Tuttipullo on ehdottomasti se meidän juttu. Olen silti kateellinen niille joille se imettäminen on helppoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tavallaan ajattelin, että tissi suuhun ja se on siinä - toisaalta tiedostin varsin hyvin, että homma saattaa olla kamalaa ja kivuliasta. Mutta eihän tuosta tiedä ennenkuin kokeilee. Sairaalassa olin vielä sitä mieltä, että eihän se satu ollenkaan niin pahasti kuin olin ajatellut. Joo ei.

      Ei mulla mitään julkisesti imetystä vastaan ole, tempaistaan hinkki esiin jos lapsella on nälkä, mutta en hirveästi siitä pidä - lähinnä oman kömpelyyden takia. En vaan osaa lupsauttaa tissiä esille ilman, että se jötköttäisi kaiken keskipisteenä maitoa kepeästi suihkien. Eli mielummin kipitän vaikka autonpenkille imettämään.

      Poista
  3. Yksi elämäni parhaista päätöksistä on ollut imetyksen itsepäinen jatkaminen, vaikka ihan persieestähän se homma alussa oli. Nykyään taas pirautan pari salakyyneltä, kun ei poika enää haluakaan tissiä samalla innolla kuin ennen. Kiinteää ruokaa on kai kivempi syödä. No, herkkyyskausi kannattaa käyttää hyväkseen ja hyvinhän tuo syö, jopa niin, että äitee miettii välillä josko sillä on geenivirhe. Syö vielä itsensä hengiltä. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tohdi uhrata ajatustakaan sille, että parin kuukauden kuluttua pitäisi tyttären suuhun olla työntämässä (eli siis se itse) muutakin kuin minun hinkkiä, tuttia tai leluja. En suostu. Itkeskellään sitten yhdessä.

      Uroskoiramme ainoa poikahan söi itsensä hengiltä. Se saattoi olla geneettistä, mikäli typeryys periytyy. Kai teillä on fiksummat ukot.

      Poista
  4. Mä tiesin jo ennen ekaa imetystä, että se tulee sattumaan alussa, joten osasin vähän varautua. En ollut kuitenkaan asettanut mitään tiukkapipoista tavoitetta etukäteen, mutta lapsen tultua maailmaan mä en voinut ajatellakaan muuta kuin että mähän imetän sitä. Nännit oli rikki ja sattui niin maan pirusti, mutta koetin vain ajatella, että se kipu loppuu aikanaan. Luin netistä imetysvinkkejä ja eniten mua vitutti se neuvo, että oikea imetysote ei satu. Mielestäni meillä oli oikea ote ja silti sattui. Sittemmin tajusin, ettei se ote ollutkaan oikea (ja rinnat olivat maidonnousuvaiheessa liian pinkeät eikä niistä saanut oikeaa otetta) ja kun aloin kiinnittää itsepintaisesti huomiota siihen, että tissi meni oikein suuhun, nännitkin alkoivat parantua ja kipu lakkasi.

    Mulle oli totaaliyllätys, miten paljon pidin imetyksestä ja miten luonnolliselta se tuntui. Jo sairaalassa, kun lapsi imutteli rinnalla parikin tuntia putkeen, olin ihan että näinhän tän pitääkin mennä. Kertaalleen lapsi oli saanut lisämaitoa pullosta, mistä olin vähän huolestunut, mutta ei se ollut osannut sitten kunnolla siitä pullosta edes imeä. Tämä siitä syystä, että lapsi viihtyi jo sairaalassa yöt läpeensä tissillä ja kätilöt tarjosivat mulle mahdollisuutta muutaman tunnin yhtäjaksoiseen uneen.

    Tuota julki-imetystä mä vaan en vieläkään hallitse. Jotenkin onnistuin säätämään kertaalleen harson kanssa kylässä, kun en jatkuvasti jaksanut mennä toiseen huoneeseen, mutta ihan räpellystähän se homma on.

    Meillä on myös imetysvälit sitä paria tuntia päivällä. Yöllä tulee joskus jopa yli viiden tunnin väli, mutta useimmiten välit ovat kahta, kolmea tuntia.

    VastaaPoista

Kommentoi pois - kunnioitathan yksityisyyttä.