14.7.2012

Kanto

Lasta pitäisi kovasti kantaa. Ilman muuta. Sitä ei voi ohjeiden mukaan pitää liiaksi sylissä. Erilaiset kantovehkeet mainosten mukaan vapauttavat vanhemmat päivän puuhiin kumpaakin kättä käyttämään ja ergonomistakin on. Hienoa.

Kanto ja sen kaveri. 

Kun vatsalihaksia ei ole, ja ne ovat aukirevittyinä pelottavat, ja koko kropan tukimekanismit ovat retkahtaneet entisestään, astuu kuvioihin selkäkipu. Erityisesti, kun sylissä on oikeastaan jatkuvasti tytär, joka on keksinyt seurustelun hauskuuden ja viihtyy tissin läheisyydessä. Kipu on oikeastaan varsin säälittävä verrattuna raskausajan liitoskipuihin, toosanvihlomisiin, haavakipuun ja ties mihin, mutta se on olemassa - eikä välttämättä lähiaikoina helpota, lapsonen kun vetelee painoa keveät 400 grammaa viikossa.

Kantovehkeitä on. Iskin jo raskausaikana silmäni caboon close carrieriin (vaihtoehtoisesti jokin vastaava nimi, se kun tuntuu vaihtelevan viikottain). Ei ole paskempi vehje. Periaatteessa liina, mutta onnettomalla keskittymiskyvyllä ja kärsivällisyydellä siunatulle emännälle kohtuullisen helppokäyttöinen. Paranee itseasiassa kerta kerralta. Trikoohässäkkä puetaan päälle kuin paita ja lapsi siihen pujotellaan, mikä ei ole edes vaikeaa ja onnistuu ilman apua. Aiheuttaa lievää kitinää, joka loppuu yleensä puolessa minuutissa. Lapsi pitää tosin olla köytetty juuri oikein ja selkäpuolen systeemin oltava juuri oikealla paikalla jos ei halua kuolla selkäkipuun. 

 Puoliso ahdistui carrierista, ilmeisesti liian heppoisen oloinen vehje. Manduca siis kehiin. Käytetty pariin otteeseen, ei meikäläisen päällä. Vaatii kuulemma vielä säätöä. Avustavan lapsenkiinnittäjän roolissa olen ihmetellyt niskatukihässäkkää - kovin on matala. Samoin lapsen sammakkoasennon tarkkailu on hankalaa. Jospa se siitä paranee kun ikää ja kokoa tulee lisää. Sopii toivoa - perkeleen kallis laitos. 

Että kannettu on. Ihmettelen vain suunnattomasti sitä väitettä, että lapsi liinassa/repussa on kiva ja helppo tehdä kotitöitä, kun molemmat kädet on vapaina. No ei ole. Joka ikinen kotityö (paitsi ehkä ikkunanpesu) vaatii kumartelua ja lattianrajassa touhuilua. Ruokaa ei uskalla lapsi rinnuksilla värkätä, saa puukosta kuitenkin. Istua ei voi, kun lapsi kitajaa. Puutarhanhoito on tuhoon tuomittua, sekin tapahtuu lähinnä kyykistelyasennossa. 

Kantovehkeen kanssa voi siis kävellä ympyrää. Hurtantuuletukseen voisi harkita, mutta pitääkö tuolloin jättää kakat tienposkeen vienosti vihellellen. 

En ehkä vaan osaa. 

Näillä mennään. 
Laiskapaskaäiti ei jaksa aina virittää hyttysverkkoa. Lastensuojeluasia?

Mitäköhän kannon poisto pihamaalta mahtaa maksaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi pois - kunnioitathan yksityisyyttä.