5.12.2012

Neuvo?la

Kipaistiin neuvolassa tyttären viiden kuukauden merkkipaalun kunniaksi (se täyttää reilun viikon päästä puoli vuotta). Agendalla rokotuksia koko perheelle ja minulla huolena lapsen allergia, eli kerrankin oli kysyttävää.

Totajoo.

"Onpas sillä kuivaa ihoa ja ihottumaa poskissa. "
"Niin, kun mua huolettaa tämä allerginen ihottuma täällä kaulassa."
"Aijaa, voivoi, joko se paljon syö soseita?"
"Ei syö, se käy ruokapöydässä leikkimässä ja imeskelemässä."
"Ai, että rintamaidolla vieläkin?"
"No nii-in."
"No sillä varmaan pärjää vielä aika pitkään."
"---"

"Mitä mä nyt voisin tehdä tälle kaulan ihottumalle?"
"Kyllä sille varmaan jotain voisi tehdä."
"Niin, mitä? Bepanthenia laitoin, mutta ei oikein toimi tähän ihottumaan."
"No laita erisania."
"Häh?"
"Tai jotain muuta rasvaa."
"No voinko mä laittaa hydrokortisonia?"
"Joo, varmaan. Aloita vaikka prosenttisella."
"Mä aattelin puolikasta."
"Joo, laita vaan ja sitten jotain rasvaista päälle."
"---"

Tämän lisäksi saimme puolison kanssa influenssarokotteet. Perkele, että kirveli. Tytär sylki puolet rotalitkustaan pihalle ja loukkaantui piikeistään syvästi. Vierailun kohokohta taisi olla neuvolantytön esitelmä sähköisestä reseptijärjestelmästä, josta antoi mukaan pamfletinkin. Mulla meni vähän pointti ohi, että voisitko saatana kertoa mielummin mitä mä teen tämän lapsen iholle.

"Viihtyykö vatsallaan?"
"Ei."
"No huutaako se jos laitetaan?"
"Ehkä."
"No laitetaanko?"
"Mielummin ei."
"No laitetaan silti."
"No laitetaanpa."
"Oivoi, kun et vieläkään osaa noita käsiäsi laittaa tukevasti tänne alle."
"No ei tietenkään, kun se on käännetty mahalleen."
"Ai, osaako se kääntyä itse?"
"Tietenkin. Sitä ei vaan kiinnosta kääntyä."
"No ei varmaan, kun voi aina olla selällään ja katsoa äitiä ja isiä."
"---"

Luulin, että selviäisimme yhdellä otolla näistä 5 kk ja 6 kk tarkastuksista. Nojoo, hämmentävää.

"Laitetaanpa seuraava aika, se onkin sitten puolivuotistarkastus."
"Joo, lapsi tulee kymmenen päivän päästä sen puoli vuotta, että oisko se seuraava kuitenkin se kahdeksan kuukautta."
"No eeeeeinytoikein. Mä laitan tän ajan vähän pidemmälle, vaikka tammikuun loppuun. Sopiiko?"
"Eiköhän."
En viitsinyt mainita, että lapsi on tammikuun lopulla 7,5 kuukautta vanha.

Että näin. Olisin arvostanut jotain "asiantuntevaa" kommenttia tuosta ihosta, mutta menköön. Ihmetyttää kun minkäänlaista ohjeistusta ei ruokinnasta tullut (paitsi tämä, hinkkimaito riittää vielä pitkään), en tosin sellaista kaipaakaan. Hohhoijaa. Saapahan olla taas jonkin aikaa ihan rauhassa.

14 kommenttia:

  1. Kovin, hyödyllistä :D

    Ei mutta oikeesti, tuo teidän neuvolan täti. Phuuh.

    VastaaPoista
  2. Ensin neuvola pakotti meidät ylimääräiselle käynnille, koska Junnun manöörit olivat niin huolestuttavan toispuoleisia. Tällä uudella reissulla meitä kohdeltiin kuin olisimme ylihysteerisiä ja itse sinne änkeneet ylimitoitettuine huolinemme. Loppudiagnoosi oli se, ettei Junnussa ole mitään vikaa. Ja kun lääkäri oli saanut sen sanottua, niin pitihän siihen loppuun jotakin päästä tokaisemaan. "On se kuitenkin vähän pulska."

    Ai että sattui hermoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pointtina se, että vitun neuvola. Paremminkin arvailula tai joojoola. :D

      Poista
    2. Ei saatana. Oma pahintamitävoitapahtua-skenaario liittyy vastaavaan - mulla ei nimittäin itsehillintää riitä enää vastaavassa tilanteessa. Sain siitä vitun pelottelusta tarpeekseni raskausaikana.

      Jännää tosiaan, että heilumista noin kytätään. Tytär kun ei neuvolassa koskaan juuri heilu - sekin on varmaan väärin.

      Ihanaa, että kaikki on teillä kunnossa. Sehän nyt tiedettiin. Mun mielestä painon kommentointi on aina sivistymätöntä, mutta vauvojen ollessa kyseessä se on paitsi sivistymätöntä, myös typerää. Kysyitkö, pitääkö se iskeä dieetille. Syöttää vaikka rasvatonta maitoa?

      Poista
  3. Joo, me keksittiin tuossa puolison kanssa - fiksuja ja kypsiä aikuisia kun ollaan, että väitetään sitten tammikuun lopussa, että pelkällä hinkillä mennään edelleen, kun kerran sanottiin sen riittävän, ja katsotaan mikä on reaktio.

    Ihoasioissa voi onneksi aina soitella tutuille ja ruokinnassa käyttää omaa järkeä. Mä ymmärrän, että varsinkin mä oon varmasti sille pikkumimmille aika haastava asiakas, muttatota - saako se vaikuttaa?

    Ensi kerralla onkin kuulemma taas vuorossa se alkuperäistäti, joka harrastaa terkkariutta aika-ajoin, silloin kun se ei ole puolisonsa perässä luuhaamassa pitkin maailmaa. Sen muijan rusketukset on melkein epätodellisia. Valitettavasti tätä tätiä mä siedän vielä vähemmän.

    Kiva kun koko laitoksessa on tasan kaksi suomenkielistä hoitsua ja ne vuorottelee keskenään.

    VastaaPoista
  4. Neuvolassa on kai joku juttu että kiinteistä annettaan ohjeistus vasta 6kk neuvolassa. Niinpä meillekin tuli ohjeistus sit "2kk myöhässä", vaikka neuvolan täti tiesi hyvin että korvikeruokittu lapsemme sai soseita 4kk iästä lähtien...jotenkin vaan toivoisi järjenkäyttöä, kun tieto kiinteiden aloittamisesta ois meitä hyödyttänyt paljon enemmän 4kk iän tienoilla kuin 6kk iässä, jolloin lapsi veti kiinteitä jo 4 ateriaa päivässä.

    Mut teidän neuvola kuulostaa kyllä legendaarisen huonolta :(

    Niin ja (atooppiseen) ihottumaan poskissa me ollaan käytetty 1% hydrokortisonia. Kerta tai kaksi riittää saamaan ihottuman aisoihin niin että perusvoide riittää taas jonkin aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järjenkäyttöäpä hyvinkin tässä kaipaisi. Alkaa melkein huvittaa, miten sitkeästi näistä ohjeistusasioista pidetään kiinni - ainakin se reseptiluento oli jo melkein surullinen.

      Mä olisin ihan mielelläni jopa keskustellut lapsen ruokinnasta ja kuunnellut perusteluja aikaiselle aloittelulle, soseille ja tietyille ruoka-aineille, mutta ei. Ainahan mää oman pään mukaan teen, mutta näkökulma kiinnostaa. Pointtina palvelussa lienee osin olevan myös perheiden voimauttaminen mutua tukemalla, mutta saa tässä olla tyytyväinen, kun voidaan sitten tk:sta pyytää se resepti suoraan apteekkiin paperittomana (onks tää joku uus juttu?).

      Arvelinkin, että tästä atooppisen ihon luvatusta maasta löytyy selkeät ja järkeenkäyvät ohjeet rasvaukseen oikein käyttäjäkokemuksella. Kiitos! :)

      Poista
  5. Olen tosi pahoillani puolestasi. Miten neuvola voi ollakkaan jotain noin surkeeta. Huomaisko ne ollenkaan, jos jollain lapsella on oikeesti jokin vialla?
    Kyllähän yleisesti ottaen lapsen kanssa pärjää maalaisjärjellä, mutta kun ei sitäkään ihan kaikilta löydy, niin miten tollanen laitos pystyy tukemaan sellasia vanhempia.
    Oi voi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kieltämättä mielessä käynyt, että miten ihmeessä nämä saa yhtään mitään lapsosista seulottua. Joka kerta kun mulla on ollut jotain kysyttävää, on vastailu ollut kehnompaa kuin googlettamalla tai soittamalla kaverille - en mä enää edes viitsi tuolta kysyä. Turhanpäiväisyyksiä kyllä tiirataan.

      Tämä mimmihän ei havainnut tyttären vinksahtanutta asentoa mahassa - sitkeästi kirjoitti lappuun raivotarjontaa, mitä lääkärit ihmetteli. Onneksi oli verenpaine perseellään, ois muuten voinut tulla vähän puskan takaa kääntely-yritykset ja leikkaukset.

      Mä toivon, että noilta riittää sitä perustukea niille, jotka sitä kaipaavat. Ehkä se kommunikointi niissä tilanteissa pelittää, kun kumpikaan osapuoli ei koe toista uhkaavana. Mä en vaan koe, että mun pitäisi olla noiden kaveri ja selvittää joulusuunnitelmia - mä haluan, että lapsi rokotetaan ja mulle kerrotaan mitä mä teen sen ihottumalle.

      Yritän ihan tosissani luovuttaa ja laittaa puolison seuraavalla kerralla yksin asialle. Se varmasti pärjäisi ihan hyvin, mutta musta tuntuu, että mun on mentävä mukaan pitämään sen puolia.
      Oi voi indeed.

      Poista
  6. Sitrushedelmät voi ärsyttää ihoa ihan paikallisestikin. Ei siis välttämättä ole allergiaa. Sitrushedelmät, tomaatti, mansikka, suklaa yms ovat suoria histamiininvapauttajia eli kyseessä ei ole varsinainen IgE-välitteinen allergia. Joskus voiteen vaihtaminen auttaa ja mm. atoopikot vaihtavat aika ajoin perusvoidettaan, koska iho "väsyy". Tauon jälkeen voi taas palata entiseen. Kokeile 1% hydrokortisonia 5 päivän kuurina. Kasvoille 0,5%. Vauvoille voi herkästi tulla ihottumaan myös sieni tai bakteeri, kun usein kuolaavat ja iho on usein kostea tämän takia. Ainakin meidän kuolamaakarilla. Silloin voi kokeilla Pimafucortia tai Sibicortia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, tämähän oli informatiivista - tuhannet kiitokset!

      Poista

Kommentoi pois - kunnioitathan yksityisyyttä.