10.12.2012

Diskurssiraivo

Lapsen kertaalleen rauhoittunut kaulaihottuma räjähti jälleen viikonloppuna. Vituttaa. Miten sen voi ruokkia muulla kuin hinkillä jos se on aina jotain suuhunsa räävittyään punainen ja kutiseva? Maanantaiaamun ratoksi otin ihottumasta kuvia ja lähetin ne neuvolantytön sähköpostiin tiedustellen josko pääsisin heidän kauttaan keskustelemaan lääkärin kanssa (vai otanko suoraan yhteyden Terveystaloon?).

Taas ollaan siinä pisteessä, että eniten sylettää liikkua alueella, josta tiedän hirvittävän vähän. Yritin tätä ennakoida imettämällä pitkääääään (joo ei se kaikkia vaivoja vie), mutta itseni hysterisoinnin pelossa en ole etukäteen kahlannut läpi allergioita koskevaa kirjallisuutta ja tutkimusta. Mä en ees perkele tiedä mitä mikin ihottuma on mitä kun ei mulla ole sellaisia. Kannattaa muuten iskeä googlen kuvahakuun vauvan ihottuma jos yhtään nukkuu liian hyvin tms.

Että jos on linkkejä asiallisen tiedon ääreen, otan niitä kiitollisuudella vastaan. Ihan siitä lähtien, että mitä allergia on ja mitä se ei ole. Mun lähdekritiikki kärsii tällä hetkellä todella pahasti unenpuutteesta. Nukahtaminen on illalla ja yöllä vaikeaa, se onnistuisi kyllä yllättäen aamusta.

Ihottumasta järkyttyneenä tarrasin epätoivouksissani jopa neuvolasta jaettuun propagandalappuun 'Lapsen ensimmäinen ruokavuosi', jota tavasin eilen illalla. Mun on hyvin vaikea kestää tyyliä, jolla (naisille) näitä kirjoitetaan. Esimerkki kappaleesta 'imetys':

"Huolehdi rintojen päivittäisestä hygieniasta, mutta vältä kuivattavaa saippuapesua. Vaihda puhtaat rintaliivit joka päivä. --- . Jos rinnanpäät aristavat tai ovat haavaiset anna niiden nauttia ilmakylvyistä. Hoida haavaumat kuntoon." 

Vaihdetaanko rinta-sanan tilalle vaikka miehen sukuelin ja neuvotaan, että pesulla pitää käydä ja haavaumat hoitaa kuntoon ja vaihtaa kalsarit joka päivä? Jaetaanko miehille vastaavia ohjelappuja? Voin sellaisia kyllä tarvittaessa laatia. Ja ei, en suostu hoitamaan hinkkieni haavaumia kuntoon - ei tulisi mieleenkään!

"Toistaiseksi vältettävät: Valikoiden vihanneksia. Seis sokerille (Hammaspeikko vaanii puhkeamassa olevia hampaita). Stop suolalle." 

Mitä vikaa on asiallisessa listassa, jossa on vältettävät ruoka-aineet ja perustelut. Minkä helvetin takia pitää lässyttää hammaspeikosta? Newsflash - hammaspeikko on kuin joulupukki, sitä ei ole olemassa, mutta lahjoja tai karies tulee kuitenkin! Minkä takia nämä oppaat pitää kirjoittaa kuin lukija olisi korkeintaan kymmenen vanha? Suurin osa perheellisistä on kuitenkin vähintään täysi-ikäistä porukkaa.

Ja siis mikä parasta. Pamfletissa neuvotaan miten keitetään puuroa.

Seuraavaksi ajattelin analysoida saman instanssin jakaman Nestlen julkaiseman ruokintaoppaan sosemainoksen läpi. Koska maanantaista puuttuu raivoa.

Kaiken keskellä olen myös hamunnut itselleni töitä ensi kesäksi. Pakko kaiketi käydä vähän tienaamassa, että saa lapsen pidettyä kotihoidossa 18 kk ikäiseksi saakka. Eli voin vielä ilahduttaa itseäni tavaamalla kelan selkeitä ohjeita isäkuukaudesta.

Onko se kotihoidontuki muuten joku vitsi?

12 kommenttia:

  1. Mulla on ollut pienenä maitorupi (mitäpä allergista ei olis ollut), mutta en mä kyllä silti tietäis, mitä tehdä vastaavassa tapauksessa - paitsi ehkä kokeilla just sitä kortisonia ja mahdollisesti kiikuttaa allergiatohtorille. Asioita ainakin täällä päässä hankaloittaa jonkun verran se, että paikallisen terveyskeskuksen taso ei ole päätähuimaava enkä viitsis itseänikään kiikuttaa sinnä arvottavaksi, saati sitten pientä lasta.

    Mä valvoskelen välillä myös näiden allergia-asioiden äärellä (viime yönä viimeksi). Siitä saakelin maitoallergiasta on välillä kiva stressata. Tsemppiä, toivottavasti vaiva selviää pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, mä en edes viitsi aloittaa paikallisen tk:n tasosta. Taaskaan. Onneksi farmaseutit on tarkkoja reseptien kera. Mutta en minä sinne lasta mielelläni vie, kai on paras hinautua naapurikylään yksityiselle (täällä myös samat tuontilääkärit joka firmassa).

      Voi kun teillä ei olisi ainakaan sitä maitoallergiaa, en kyllä jaksa uskoa - eikö se ole pirun harvinainen. Yöllä tosin näitä on hyvä pohtia, viime yönä tuli unta pätkissä neljä tuntia - niiden väliin mahtuu ajatus ja ahdistus jos toinenkin.

      Poista
  2. Mä en mistään nykyään tiedä, mutta mún ymmärtääkseni poskien (ja kaulan) lesikahteluun suhtaudutaan nykyään terveemmin kuin ennen - 70-luvullahan yksi jos toinen lapsi oli rajoitetulla ruokavaliolla ja kaikki kiellettiin varmuuden vuoksi. Pieni häikkä on siis kaiketi normaalia sisäänajovaiheen hankaluutta. Ainakin oma juniorini saa edelleen punaista ja karheaa sekä poskiin että suun ympärille tomaateista, mandariineista yms, mutta syö niitä silti. Sen takia neuvola kai ottaa niin lunkisti, uskoisin.

    Sitten taas ruuansulatukseen vaikuttavat allergia (tai jotain) otetaan vakavammin, kun ne voivat häiritä kasvua.

    Mutta en uskalla enkä osaa ottaa tämän enempää kantaa kun en tiedä kuinka paha tilanne on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä on hyvä, että suhtaudutaan terveesti eikä heti julisteta pitkiä kieltolistoja - mä vaan haluaisin kuulla sen ihan aikuiselta ihmiseltä näiden 'onpasilläkuivaiho' kommenttien sijaan. Varsinkin kun toi on vielä aika pieni.

      Poista
    2. Meitä kehotettiin muutamista näpyistä ja lehahduksista huolimatta vain antamaan niitä ruokia edelleen. Kyse tosin ei ole ihottumasta eikä poika kutise.. Linkkejä mulla ei ole tarjota kun en uskalla juuri mitään netistä koluta kun vaan hysterisoin itteni hulluuden partaalle :P

      Nuo oppaat on huisinhauskaa luettavaa O_O ja eh, opettavaisia :DD Mutta onhan noita uusavuttomia toisaalta suomi pullollaan...

      Poista
    3. Niinnojoo, eihän lisääntymiseen - kai - vaadita puuronkeittotaitoa. Harmi sinänsä.

      Oletan, että lapselle on hyvä tarjoilla ihan kaikenlaista ruokaa tuosta ihottumasta huolimatta. Olisi vaan kiva saada siihen varmistus ja selitys 'asiantuntijalta', joka ei ole neuvolamimmi. Sainkin maanantaille ajan neuvolalääkärille (lähetettyäni sille mimmille jokseenkin ällöjä ihottumakuvia sähköpostiin).

      Ja ostin vakuutuksen.

      Poista
    4. Siistiä, teillä sentään pääsee neuvolalekurille. Meillä ei sellaista luksusta ole vaan vaihtoehtona on tk tai yksityinen.

      Poista
    5. No siis yleensä ei pääse. Esmes sitä 4 kk lakisääteistä lääkärintarkastusta ei saanut, mistä olen aukonut päätä nyt sen verran kovaa, että neuvolamimmi ilmeisesti hyvittelee tällä lääkäriajalla (ja tietää mokanneensa tuon ihoneuvonnan). Tähän asti on hoettu: mee päivystykseen.

      Hyvä näin, paikalla pitäisi jopa olla se tohtori, jolla on siedettävä ulosantikin ja tervettä järkeä.

      Ensi kerralla suoraan yksityiselle.

      Poista
    6. Onnea lääkäriajasta! Napina kannattaa aina ;)

      Poista
  3. Heippa, mun tyttö on puoltoista ja ajottaista allergiapanikointia on ollut ilmassa. Musta tuntuu valilla etta laakari tietaa yhta paljon kun ma yöllisen googletuksen jalkeen. Kaulalla, korvien takana ja alaselassa on ollut valilla ihottumaa mutta nyt se on kylla jaanyt pois. Yhdella spesialistilla on kayty ja tama rauhoitti mua sanomalla etta mitaan allergiakokeita ei kannata tehda tassa vaiheessa eika karsia ruokavaliota, katsellaan ja ihmetellaan, ellei pahene vaan helpottaa niin se menee yleensa ohi ajan kanssa. Toivotaan etta menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan tosiaan, että menee teillä ja meillä. Oma paniikki on onneksi hieman laantunut, se saattaa auttaa asiassa huomattavastikin.

      Ja toivon todellakin, että lääkäri osaa kertoa muutakin kuin google. :D Tosin kerran kävin tk- lääkärillä, joka ihan rehellisesti silmieni edessä läimi hakua googlelle, ei edes siihen lääkäriversioon. Olin hetken, että O_O.

      Poista
    2. Menin loppukesästä päivystykseen hakemaan kipupiikkiä ranteen hermokipuun ja siellä oli juurikin vastassa lääkäri jolle jouduin itse sanelemaan mitä lääkettä ranteeseen voi laittaa jne. Tarkisti tämän sitten koneelta jostakin ja oli vaan että kappas, niinhän me voitaisiinkin tehdä.. Ällistytti, mutta sain piikkini ja se jopa auttoi yhden yön.

      Poista

Kommentoi pois - kunnioitathan yksityisyyttä.