8.3.2013

Etiketti & liirumlaarum

Eilen oli jännittävä päivä niin minulle kuin vauvalle. Vierailimme (omasta aloitteestani) vain ulkonäöltä tutun Äidin ja tämän kahden lapsen kotona. Visiitin taustalla oli intoni kantaa lasta selässä, mikä vaatii hieman tekniikan hiomista - arvelin Äidin osaavan neuvoa. Kodissa oli ihana kaaos, pikkuneiti oli kuulemma odottanut koko päivän ja vauvamme istua nököttivät keittiön lattialla napostellen kumpikin saman mittanauhan eri päitä välillä vaihtaen.

Minulla oli hirveän kivaa, vaikka piiskasinkin itseäni kotiin saavuttuamme muutamista suusta lennähtäneistä sammakoista ja mahdollisista lapsiperhe-etikettivirheistä, saati pahasta paniikinomaisesta tavastani tunkea uusille tuttavuuksille verbaalinen cv naamalle heti ensitapaamisella. Uutuustuttavuus toivoi, että tapaisimme pian uudelleen, hän on myös paluumuuttaja, jolle kerhoajat eivät sovi ja sosiaalista elämää ei juuri ole.

Siirrymme ikuisuuskysymykseen: Milloin voi ekojen treffien jälkeen ottaa yhteyttä ja ehdottaa uutta tapaamista? Mä en oo koskaan hanskannut tätä. Olen kyllä käynyt aiheesta tuntikausia kestäviä puhelinneuvotteluja ystävien kanssa - viimeksi vuonna 2008 tavattuani puolison. Ei ihan sama asia, mutta tunnistin tunteen.

_______________________________________________

Liirumlaarumit:

En puutu viikon AIHEESEEN tarkemmin (en perkele edes linkkaa), mutta olen samoilla linjoilla Yksiksen kanssa. Minua kuitenkin tällä viikolla aika paljonkin hämmensi se, että mun vauvalla ei ollut sairaalassa ranneketta. Tarkistin asian vielä puolisolta ja äidiltäni, koska olin aika pirun tokkurassa, mutta lapsella ei ollut ranneketta. Sen pikku kopassa luki kyllä kenen vauva se on.

Pikainen gallup ympäri Suomen on osoittanut, että kyllä se ranneke käytäntö on. En hetkeäkään usko, että lapseni olisi vaihtunut ja se on perätilapallopäänsä kanssa ollut aina hyvin helposti tunnistettavissa, varsinkin vastasyntyneenä ollessaan ihan oikeasti aivan eri näköinen kuin muut vauvat. Pointtina tässä hämmennyksessäni on se, että miten sairaalalla on varaa joustaa maailmanlaajuisesta käytännöstä, jolle on hei ihan oikeasti syy. En tosin ole ihan varma onko sairaalassa nykyisin käytössä rannekkeettomuus, pari vuotta takaperin on samassa laitoksessa vauvat kyllä merkattu.


Mieliala on heitellyt valtavasti. Välillä leikin nauttivani kelan kustantamaa terapiaa ja selaan mollista pk-seudun työpaikkoja ja naureskelen kotihoidontuen maksulapuille. Välillä olo on normaali, välillä olen täysin toimintakyvytön. Väitän, että jos täyttäisin muutaman masennuskyselyristikon saisin tulokseksi vähintäänkin lievän - todennäköisesti keskivaikean masennuksen. En ole kymmeneen vuoteen niitä ristikoita täyttänyt (ei niillä parane) ja vuodentakaiseen vaikeaan verrattuna lievä ei tunnu oikeastaan missään. Paitsi parina päivänä viikossa.


Vauva parka on ähnännyt hampaitaan (tai hammastaan) pitkän ja kipeän kaavan kautta. Enää ei nukahdeta söpösti ja rauhaisasti viimeistään ysiltä - meillä huudetaan puolisentoista tuntia kunnes mä nukahdan. Kainaloon sivuvaunustaan vapautettu vauva nukahtaa kun nukahtaa. Kainalosta minuun on yhtä paljon matkaa kuin siitä sivuvaunusta. Yöllä heräillään kunnon metakalla ja hinkkejä on kiskottu typötyhjiksi hartaudella. Tästäkään huolimatta ei meikäläisellä riitä unta enää seitsemän jälkeen, tänään kuuden jälkeen. Syynä toverimme valo. Kaksinkerroin ikkunaan sälekaihtimien lisäksi ripustetut paksut samettiverhot (joita vähän vihaan, mutta ne pitää myös tuulta) ei auta.

Mä saan maanantaina kierukan. Jänskättää. Ajattelin vetää sen alle gramman panadolia ja melkein yhtä ison lastin buranaa. Ja ajella säärikarvat, kevään kunniaksi.
Onneksi kipukin on suhteellista. Jos oikein kovin sattuu - ajattelin muistella sitä katetria.

6 kommenttia:

  1. Pimennysverhot: ei mitään tietoa vuorokauden- tai vuodenajasta.

    Mulla on myös jotenkin skitsahtanut olo. Välillä on tunne, että oon ihan normikamaa ja välillä sitten taas, että on tapahtunut lopullinen elämästä vierottuminen eikä ole mitään valoa tunnelin päässä. Varmaan aika suoraan verrannollista niihin yöuniin.

    Mutta tuo uusi tuttavuushan kuulostaa ihan mainiolta! Jes! Jos kerta vastapuoli on itse ehdottanut uutta näkemistä, niin ei kun vaan kutsumaan kylään tms. vaikka heti. Mähän sain myös kutsun kylään, mutta mulla on pieni logistinen ongelma ja lisäksi sitten vielä urpoilen meidän ikäeroa.

    Toivottavasti hammaskiukkuilut helpottavat pian! Samoin toivon, että kierukkaa on asentamassa joku helläkätinen ja taitava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytynee läksiä niitä pimennysverhoja kyliltä etsimään, kunhan pakkanen hellittää. Ei nuo paksut sametit mitään läpi päästä, mutta ne nurkat - ne nurkat.

      Karseasta yöstä huolimatta (oon imettäny ehkä seitsemän kertaa ja kädessä ei oikeen veri kierrä vieläkään kun toi nukku sen päällä) pää on suhteellisen kohtuukunnossa - vielä. Jos nyt saan nukkua yhden rauhaisan yön olen todennäköisesti aivan paskana suunnittelemassa ties mitä lataamokäsittelyä vuorokauden tai pari.

      Logistiikka on perseestä, onko ratkaisu jo löytynyt? Ajattelin ehdotella tapaamista ensi viikon puolella mikäli yhteydenottoa ei toiseen suuntaan ole vielä tuolloin tapahtunut. :)

      Poista
  2. Onnea uudesta tuttavuudesta! :)

    Mää en osaa tutustua uusiin ihmisiin, ahdistaa. En osaa luottaa.

    Täällä tehtiin viikossa ylös 4 leekoa. Se huutaa, narisee, puklaa, kuraa ja karjuu. Aika monta mokomaa vielä jäljellä.

    Katetri <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei oo niinkään ongelmana se itse tutustuminen, tuntuu vaan siltä, etten osaa tanssia näitä sosiaalisia kuvioita oikein.

      Neljä hammasta viikossa on aika hurja tahti, jota en todellakaan tähän saumaan toivo. Apua. Tuota yhtä on nyt tehty niin, että korvissa soi.

      Katetrilovee nimenomaan. Eilen itketti pelkkä ajatus.

      Poista
  3. mun mielestä n. 5 min kun toinen on kävellyt ovesta on ok ehdotella lisää. mutta ehkä äitihommissa odottaisin vaikka seuraavaan maanantaihin. hatusta vedin tämän.

    olen juttujen perusteella iloinen, että oli epiduraali alla ennen katetrin laittamista. harmi ettei se vaikuttanut kanyyleihin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, 5 min on ihan ok mieshommissa, mutta näistä äitikuvioista en tiedä. Odotan maanantaihin tai tiistaihin - se gaaddääm kierukka saattaa sotkea kuvioita.

      Usko pois, on syytä olla iloinen jos katetri on isketty puudutuksessa. Kanyylit oli siihen verrattuna (kauhuanglismilla) pala kaakkua. Yritän olla muistelematta sitä epäonnista spinaalin hakkausta. Tai säästän sen maanantaille.

      Poista

Kommentoi pois - kunnioitathan yksityisyyttä.