21.3.2013

Autoillen

Kaukalomallisia lapsenkuljetusvehkeitä ei ilmeisesti ole (kuten ei mitään) suunniteltu Suomen talveen. Hermo meni jo joskus joulukuussa kun piti neuvolaan ja mittarissa parikymmentä astetta pakkasta. Lapselle kerrostolkulla kampetta päälle, toppahaalari kasaa kruunaamaan ja vot! - se ei mahdu siihen perkeleen kaukaloon.

 No sulloin lapsiparan kuitenkin kaukaloonsa (jonka jo hyvin varhaisessa vaiheessa ostin paikalliselta fb-kirpparilta yhden lapsen käyttämänä huokeaan 40 euron hintaan, tarkistin toki autoliiton sivuilta onkse hyvä - no olihan se [voi saatanan lottomainos]). Tuolloin tein jo päätöksen, jotta uusi istuin on autoiluun hankittava (itseasiassa kaksi, koska asumme julkisen liikenteen ulottumattomissa ja meillä on kaksi autoa ja odotettavissaoleva päivähoitorumba alkamassa parin vuoden sisällä).

 Ostin sitten tällaasen. Aikani vertailtuani ja opiskeltuani ja pähkäiltyäni tulin siihen tulokseen, että palkki-istuin on ihan jees. Ainakin alle 500 €:n budjetilla. Kukapa ei haluaisi lapsensa matkustavan mahdollisimman turvallisesti ja mukavasti ja parhaasti, mutta jossain kohden hinta tulee vastaan - ja toiset autoilijat. Turvaistuinviidakossa olo oli aika lailla sama kuin maha pystyssä vaippahyllyllä - wtf?

 Kun istuin oli saapunut kotiin aloitti paikallinen supermamma kampanjansa palkki-istuimia vastaan. Ruotsissa oli tehty testi, että jos kolarin ajaa niin pahaa jälkeä tulee. Kyseinen mamma onkin mediassa esitellyt lapsiaan, jotka 5-vuotiaaksi ilmeisesti istuvat takapenkillä selkä menosuuntaan. Ei siinä mitään, selkä menosuuntaan on ilman muuta pienille turvallisin ja paras suunta. No samainen mamma kampanjoi aina ajoittain polttavista teemoista, kuten rokotusten kauheuksista ja tuoreimpana näyttää olevan taistelu kemikaaleja vastaan. Hyviä taistoja sinänsä, kyllä mullakin vähän kulmat kohoaa, kun katselee joitakin turvaratkaisuja marketin parkkiksella (ja sitä, että niille perhepaikoille pitää aina parkkeerata jos on 40+ mies ja yksin liikenteessä, vittu!).

No olen joka tapauksessa tuntenut erittäin syvää huonoa omaatuntoa siitä, että lapsella on palkki-istuin. Viime viikonloppuna se siihen joka tapauksessa istutettiin, kun piti päästä pakkasessa Biltemaan ja kaukalo on auttamatta nafti. Hyvin pelitti mielestäni. Lapsi näkee kivasti ulos, istuinta saa aavistuksen kipattua jos uni alkaa maistua ja meno oli tukevampaa kuin pelkäsin. Että ihan olen positiivisesti yllättynyt. Nyt pitäisi vielä hankkia jostain se toinen istuin.

Todistusaineisto: Unikin tuli. 


Eli ei mulla mitää asiaa ollut - kuhan jotain, että saan linkattua Pärähdyksen arvonnan. Siellon Äitikorttia jaossa.

Niinjoo, mulle just soitti puhelinmyyjä ja tyrkytti Kotivinkkiä. Kerroin, että oon tässä kotihoidontuella niin heti loppui puhelu. Jes!

Kuis turvaistuinasiat toisaalla? Onko niitä?

15 kommenttia:

  1. Isomman istuimen osto on täälläkin edessä. Tuo jättimäinen poika inhoaa yli kaiken kaukaloaan ja hikoilee siellä koko ajan huolimatta siitä miten vähän mä koitan sitä pukea. Ja eihä se sieltä näe eikä voi liikkua yhtään; inhottas muakin.

    Uuden istuimen hommaaminen on vaan niin inhottavaa, aikaavievää ja rasittavaa. Ei huvita vertailla ja testailla ja hikoilla ja antaa vähiä rahojaan jollekkin puoskarille. Ääh. Ennen kesää on pakko saada se istuin kuitenkin. Ehkä otan itseäni niskasta kiinni ja alan vain tutkimaan asiaa, kotona kun ei aina voi pysyä ja matkat sukulaisiin on suhteellisen pitkiä pätkiä kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän neiti ei onneksi ole mikään kitisijä edes tukalan paikan tullen, mutta ilme oli aika lahjomaton, kun ressu oli siihen koppaansa sullottu täysissä talvitamineissa (eikä vöitä meinannut saada kiinni).

      Inhottavaa on joo. Sortteja on vaikka kuinka ja hintahaarukka ihan käsittämätön. Tässäkin astuu tanakasti kyytiin vanhempien syyllistäminen/syyllistyminen: mitä enemmän istuimeen iskee rahaa, sitä enemmän lastaan ja sen turvallisuutta rakastaa?

      Pakkohankinta. Niitähän riittää.

      Poista
  2. Turhaa olet huolissasi ratkaisustasi. Kaukalon jälkeen käytettäviä selkämenosuuntaan istuimia oli tuskaisen vaikea löytää, eikä niidenkin turvallisuus mikään huippu ollut. Plus ettei meidän pitkä poika loppujen lopuksi mahtunut kun 1,5 vuotiaaksi selkä menosuuntaan. Hommattiin kiddyn guardianfix pro 2, eli lähes samanlainen kuin teillä ja nyt on tyytyväisempi muksu takapenkillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kaikkeen ei vissiin vaan voi vaikuttaa. Loppujen lopuksi tyytyväinen matkustaja on huomattavasti turvallisempi kuin kiukkuaan ja tukaluuttaan karjuva/kitisevä, jota sitten peilin kautta on vilkuiltava ja yhdellä kädellä viihdytettävä kuskin toimesta. Se se vasta turvaisaa on.

      Poista
  3. Meillä on vastaava Cybexin malli. Tutkailimme mm. kansallisia testituloksia ja päättelimme, että on mahdollista jossitella hamaan ikuisuuteen mistä suunnasta se mahdollinen kolari tulee - kun sitä ei tiedä, niin palkki-istuin on täsmälleen ihan yhtä hyvä kuin mikä tahansa.

    Kiistaa meinasi tulla istuimen väristä. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No het ko mä olin tuon saanut kirjoitettua, törmäsin seuraavaan: http://yle.fi/uutiset/liikenneturva_lyttaa_lasten_palkki-istuimen_turvallisuuden/6547607

      Tosin, mun mielestä liikenneturvan haastateltu isäntä oli aika pihalla ja muutenkin urpon oloinen argumentoinnissaan. Ja näitä videoita riittää (en katsonut), mutta miksei missään leviä vyöistuimista kauhukolaripätkiä?

      Minkä värisen otitte? :D

      Poista
    2. Joo, tosta lyttäyksestä tuli uutisissa. Nice.

      Mä oisin tahtonut violetin penkin, mutta kun ei käynyt. Annoin tässä periksi eli turvallisella harmaalla mennään. :/ Tylsää.

      Poista
  4. Kaikki lapset on käännetty vuoden vanhoina naama menosuuntaan. Nyt jannut istuu Sunshine Kids Radian65 istuimissa ja M ihan tavallisella korokkeella. M oli tosi pitkään viispistevyössä koska ei vaan osannut olla paikallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mut hei, sun autolla jos tärähtää niin eihän se edes heilahda. :P

      Ehkäpä en ole niin hakoteillä autoilun suhteen - mahtavaa on tosin, miten tästäkin asiasta saa keitettyä itselleen jonkinasteisen sopan.

      Poista
  5. Tuota noin, meilla ei ole autoa ja talla hetkella pieneksi kaynyt kaukalo nurkassa, taksilla ja tuttujen kyydissa on oltu tyttö sylissa, tiedan edesvastuuttoman kamalaa mutta nailla mennaan valilla. Hyvia aiheita on vouhkaaja aideilla mutta joskus menee yli hilseen, joskus pitaa vaan keskittya siihen elamiseen eika miettia jokaista lisaainetta tai tien kurvia. Etta nailla sanoin, hyva etta teilla on istuin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkään ei ole autoa, ja stressaan jo etukäteen sitä, että jos joskus pitää lähteä vaikka lääkäriin taksilla vauva sylissä. Melkein ostin kaukalon tätä varten, mutta se juna tais mennä jo.

      Poista
    2. Voi ihanat autottomat! :) Jonkin huhun mukaan Suomessa saattaa saada taksiin turvaistuimen jos sen tilaa tosi ajoissa. En tiedä suostuuko taksi ottamaan kyytiin jos vauva on vain sylissä - hätätapauksessa varmaankin joo. Turkissa tuskin istuinta taksiin saa. :)

      Vouhkaaminen on joo ihan jees, välillä on suorastaan mahtavaa vouhottaa itsekin, mutta mitään laajamittaista syyllistyskampanjaa en jaksaisi lähteä vetämään.

      Poista
    3. No niin. Ehkä mä tilaan sen taksin nyt jo valmiiks!

      Poista

Kommentoi pois - kunnioitathan yksityisyyttä.