8.5.2013

Kyytiä

Kovin on tullut viime aikoina lasta taas kannettua. Lumet sulivat, oho; lapsi liikkuu ja kiipeilee. Kätevää on siis vaikka ruoanlaiton tai keittiönkuurauksen ajaksi ripustaa lapsi selkään, niin se ei esmes onnistu satuttamaan itseään ja saa joskus sen ruoankin nenänsä eteen.

Kantaen on tepasteltu myös kyläilemään; olen kauhean arka lähtemään vaunujen kera liikkeelle, varsinkin kohteisiin, joissa ei voi olla ihan varma vaunujen säilönnän suhteen. Vaunut on myös yksin hankala saada kuistin portaita alas, puhumattakaan jalkoihin tunkevista koirista ja jonnekin odottamaan istutettavasta lapsesta ja kissoista ja avaimista ja hiki tulee ja pissahätä AINA. Ettätota, kantaen mä pääsen helpommalla. 

Ulkona olen enimmäkseen kantanut lasta edessä. Kaupassa Manduca on nopea ja kohtuullisen mukava. Eikä tarvitse uittaa liinanpäitä marketin parkkiksella kurassa. Aavistuksen pidemmät matkat olen kantanut pitkällä (7) liinalla - ostos, johon olen tosi tyytyväinen. Vielä pitäisi saada aikaiseksi harjoitella kunnon selkäsidonnat pitkällä liinalla - ja sen perään vielä ulkovaatteiden päälle. 

No repulla ja pitkällä liinallahan ei tunnetusti pitkälle pötkitä, oli ihan pakko saada lyhyt liina. Se saapui kotiin vapuksi. Puolet pellavaa ja on meinaan jämäkkä. Lapsi perusrepussa olen uskaltautunut jopa ulkoiluttamaan lonkkavammaisen hurtan parin korttelin ympäri ja haravoimaan. Tyytyväinen on mokoma, kyydistä näkee paremmin maisemia kuin vaunusta. Kuikuiluvarmaa sidontaa en tosin osaa tehdä. 

Lyhyellä liinalla saa aika näppärästi kiinnitettyä lapsen vaikka lonkalle mukaan touhuamaan, eteen en sillä viitsi ripustaa. Puolipellavaisella kannan tuon minilapsen varmaan kätevästi vielä eskariinkin. Pitäisi taas saada aikaiseksi opetella perusrepun lisäksi joku pätevä selkäsidonta - niitähän riittää. 

Selkään sitomisessa meillä on selkeästi hankaluutena oma jäykkyyteni ja se, että tytär on tosi lyhyt - peppupussin askartelu on ihan helevetin hankalaa. Kun kunnon pussin saa aikaiseksi, on lapsi valunut liian alas selässä ja neitiä hiissatessa ylöspäin valahtaa pussiviritelmä alkutekijöihin. Eli hyvä on syyttää lapsi paran mittaa, kun vika on vaan mussa. Olen lisäksi jokseenkin kehno kiristelemään liinaa kunnolla, aina iskee paniikki, että nyt sidonta äkkiä valmiiksi ennen kuin se ehtii kiemurrella johonkin suuntaan. Ja paniikki, että nyt liina on liian kireellä ja lapsen jaloissa ei veri kierrä (no ehkä se kiljuisi) ja onko sen sammakkoasento tarpeeksi/liian syvä. 

Repussa lapsen saa toki nopeasti ja turvallisesti selkään, mutta en kertakaikkiaan saa manducan säätöjä sopiviksi, siten että lapsen rintakehä olisi riittävän kiinni mun selässä. Aina jää falskaamaan ja asento on kurja molemmille. Esimerkiksi haravoinnista ei tullut mitään lapsen heiluessa puolelta toiselle. Ei auta vaikka iskisin vyön kiinni ihan hinkkien alle, vauva on liian matalalla. 
Tästäkin huolimatta olen tyytyväinen siihen, että puoliso osoittaa kiinnostusta repulla kantamiseen ja on miettinyt, miten kätevää on kesällä lähteä tytär repussa vaikka ongelle. 

Kaikissa opastusvideoissa vauvat on pitkiä ja äidit hanskaa homman suit sait vaan ja selostaa vielä matkan varrella, mitä ovat tekemässä. Lopputulos on täydellinen ja sitten pyörähdellään iloisina lapsen kiljuessa riemusta. "Tadaa!" Oikeesti tulee hiki ja joskus yleensä ei vaan onnistu. 

Ilahduttavaa on se, että lapsi aidosti tykkää olla kyydissä. Kun liinan kaivaa esiin on hymy leveä ja hihkumistakin havaittavissa. Joskus on mukava viettää aikaa lähekkäin ja vaikka laulella, kun lapsi aika harvoin malttaa rauhoittua, vaikka sitä selvästi kaipaisi. Ulkoilu on kätevää ja hauskaa kun on hyvää seuraa matkassa. 

Meidän eka kantoväline - trikoinen ihana caboo muuttaa lähiaikoina naapurikaupunkiin odottamaan seuraavaa kyyditettävää. Mitäpä tuota säilömään. Olen myös vihdoin asettanut itseni liinanostokieltoon, vaikka neliöliina kovasti houkuttaisi. Nykyisellä valikoimalla kannan tuon tosiaan vähintäänkin sinne eskariin (mutta mihin - suomeksi vai ruotsiksi vai kielikylvysti, ounou - enää 5 vuotta aikaa päättää).

Olen hurahteluäiti. Luonnosten syövereistä. 

9 kommenttia:

  1. Mulla oli ergo ja kannoin M:aa paljon siinä ja sit oli Mei Tai (googlaa) sellainen repun ja liinan välimuoto. Et oo eka joka sanoo ettei saa Manducaa säädettyä sopivaksi. Trikooliinaa käytin lähhinnä pojilla alkumatkasta, siis niin et ne oli molemmat edessä ristisidonnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlailin mei tain. Lienee aika pitkälle samanlainen (ainakin samalta suunnalta) kuin hamuamani podeagi. Taidan virittää podeen testivyön, siinä on on vaan ne olkahihnat - jos olisi aavistuksen helpompi sitoa.

      Joudun myös luuhaamaan rauhan hetkellä youtubessa möllöttämässä miten liinaan saa kerralla viritettyä kaksi kaveria. :)

      Poista
  2. Rohkeasti vaan opettelemaan niitä uusia sidontoja :) Ja jos halaut repun joka toimii myös hyvin selässä niin suosittelen wompat-reppua, sitä saa myös lyhemmillä olkaimilla, jolloin repun saa riittävän ylös. Sitä on 4 eri koossa, vauva-välikoko-taapero-esikoulu :) Tsekkaa liinalapsi.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uhhuu, ihunia wompatteja; harmi kun täälläpäin ei ole lainaamoa, jotta saisi testattua - on meinaan aavistuksen suolaista hintaa. Tosin varmasti ihan sen väärti, mutta kertainvestointina rajuhko. Onhan niissä toki hyvä jälleenmyyntiarvokin.

      Täytyy alkaa opetella, reenaamallahan on tapana tuloksia saada. Mahdollinen visiitti tukihenkilöni pakeille voisi myös olla avuksi. :)

      Poista
  3. Mä en vieläkään tiedä miten muksun saa selkäpuolelle (Manduca). Täytyis varmaan opetella. Mun kärsivällisyys vaan lopahtaa jo pelkästä ajatuksesta. Tulis meinaan toi kantaminen taas tarpeeseen: meillä on kai joku eroahdistuswhateverhärdelli ja muksu roikkuu kiinni jalassa ja huutaa. Tosi helppoa käydä vessassa ja pukea päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää taisin kahtoa jonkun videon ja muistella ystävän vakuutteluja siitä, että ei se oikeesti ole vaikeeta. No ei olekaan. Vaatii aavistuksen jonkinasteista koordinaatiokykyä. Tosin ulkovaatteiden päälle on puoliso auttanut lapsen suoraan selkäpuolelle.

      Koska sanalliset ohjeet toimii aina - ole hyvä!
      1. Viritä vyötärövyö (onko jollain muka niin lyhyt selkä, että se ois lantiövyö?) löysälle, paneeli eteen tai johki lonkan kohdalle.
      2. Lapsi kyytiin, paneeli ylös.
      3. Oikea käsi pitää lapsesta ja paneelista kiinni, vasen käsi hiissaa vyötä soljen kohdalta eteen. Lapsi pyörähtää näppärästi selkäpuolelle.
      4. Olkaimet paikalleen, vyön kiristys. Epätoivoista säätöjen kanssa räpellystä.
      5. Todetaan, että menee tää näinkin.

      Mä en jostain syystä saa repussa lasta hiissattua suoraan selkään, pyöräytän siis etukautta. Pitäisi kokeilla kerralla paikoilleen -tekniikkaa. Olin järkyttynyt ekaa kertaa kokeiltuani, miten helppoa tuo oikeasti on.

      Mulla palaisi käämi jatkuvasti jos en ripustaisi lasta kyytiin. Toimin tyttären hereilläoloaikana kiipeilytelineenä. Ja kiukkutelineenä.

      Poista
    2. Toimi! Laitoin vaan hihnat rinnalta ristiin. Jes! Eri asia viihtyykö tuo tuolla...

      Poista
    3. Jee! Eikookki helppua! Mä oon arvellu että kyllä sen kuulee kun nuo lakkaa viihtymästä. Mikäs siellä keikkuessa, näkeekin hyvin.

      Poista
    4. No tota, ei se kyllä viihtynyt. Kun siis yrityksenä oli saada ihan välttämättömin tehtyä (eli siivottua ton ruokailun jäljet) ja eihän siinä ole mitään järkevää pällisteltävää. Liikkeessä viihtyy hyvin, mutta anna olla jos pysähdyt vähäksikään aikaan, niin johan tulee käsky jatkaa matkaa. Ei siis toimi oikein sisätiloissa tai kun pitäis saada jotain tehtyä. Huoh.

      Mut siis yllättävän helppoa oli, nyt kun uskaltauduin yksin kokeilemaan.

      Poista

Kommentoi pois - kunnioitathan yksityisyyttä.