4.9.2012

Lapsuus

Turvallinen lapsuus ja lapsuuden turvaaminen on kytenyt mielessä jo jonkin aikaa. Sama on toki ollut mediassa pinnalla: murhia, lapsimissikisoja, päivähoidon jättiryhmäporsaanreikiä, lastensuojelun onnetonta tilaa, lista on jokseenkin loputon. Törkeää, järkyttävää ja anteeksiantamatonta lapsen pahoinpitelyä ja nöyryytystä ei toki voi verrata missikisoihin, mutta molemmat ovat esimerkkejä kohtelusta, joka raakuudellaan pysäyttää. Itkettää. Kuvottaa. Ahdistaa.

 Miten sitten tarjota omalle lapselle tasapainoinen ja turvallinen lapsuus? Turvallinen perhe ja koti? Riittävästi vapautta, haasteita, pettymyksiä, mutta ennenkaikkea onnistumista, itsensä kokemista rakastetuksi, hyväksytyksi ja tärkeäksi. Minulla kun ei ole mallia, jonka mukaan toimia. Ei liene puolisollakaan.

 Päälimmäinen muistikuva omasta lapsuudesta, peruskouluikäisestä, on ainainen pelko. Mitä kotona odottaa koulun jälkeen? Onko isä tällä kertaa loistotuulella, viimeisen päälle vittumaisen kireänä vai kenties kolmatta viikkoa taju kankaalla viinasta? Ja onko äiti ahdistunut, alistunut, masentunut vai peloissaan?

Muutin lukioikäisenä pois kotoa.

Piileskelyä, kipitystä varpaillaan, ei koskaan kavereita kotiin. Äidille pitää olla kiltti. Mistään ei saa puhua ääneen. Loputon pelko. Kiristyneen odotuksen tunnelma, joka on seurannut matkassa varsin pitkälle aikuisikään. Tiesin asuessani ulkomailla vain äidin sähköpostiviestien rivien välistä missä kunnossa ukko sillä hetkellä on. Ja ahdistuin. Olisi pitänyt olla suojelemassa äitiä.

Yksitoistavuotiaana toivoin ja rukoilin, että ne eroaisivat. Sitä saatiin lopulta odottaa reilut kymmenen vuotta. Hohhoijaa.

Että mistä tähän hätään saisi revittyä terveen ja toimivan perhemallin? Mielestäni perheessä täytyy saada tuntea myös negatiivisia asioita, ilman että ne johtavat loputtomaan ryyppyputkeen tai muuten vain psyykkiseen pahoinpitelyyn. Tilaa täytyy olla myös rakkaudelle, välittämiselle ja hellyydelle. Eli vaikeaksi menee, kun on lapsuutensa viettänyt mahdollisimman tunteettomissa olosuhteissa. Olosuhteissa, joissa sana anteeksi on ollut aina täysin tuntematon.

Aiheesta on varmaankin julkaistu kirjallisuutta. Täytynee googletella ja vierailla kirjastossa, kunhan flunssa väistyy. Ehkä lohdullisinta oman vanhemmuuden etsimisessä ja kasaamisessa on se, että tunnistaa omasta lapsuudestaan ja vanhemmistaan ne elementit, joita ei halua toistaa. Ei niitä tarvitse toistaa.

"Mutta kun siskoa on aina pitänyt niin kovasti suojella ja nyt se on tosi loukkaantunut siitä mitä sille sanoit."
"Olisit joskus suojellut minuakin."

Valoisammalta kantilta - paineet pois: Pikkulapsi ei tarvitse harrastuksia. Oikein auktoriteetin toteamana.

7 kommenttia:

  1. Kappas, kuulostaapa tutulta. Erittäin tutulta. Meillä älysivät vaan erota vasta, kun olin about 25. Sain tietää aiheesta, kun äiti ilmaantui mun kotiovelleni opiskelupaikkakunnalle uuden miehensä kanssa.

    Ei mitään halua toistaa. Pelottavinta vaan on, kun joskus huomaa primitiivireaktiona toistavansa samoja sekopäisiä käyttäytymismalleja (ei onneksi yhtä vakavassa mittakaavassa), sieltä ne iloisesti tulevat selkäytimestä. Nyt on viimeistään aika oppia pois niistä lievistäkin piirteistä, jotka on tullut vasten tahtoaan opittua.

    VastaaPoista
  2. Meillä ainakin on ollut kummallakin hyvät roolimallit, kuinka ei pidä tehdä eikä olla. Parinkymmenen vuoden päästä sen sitten näkee, tuliko onnistuttua. Tässä vaiheessa tuntuu vielä ihan hyvältä. Parempi varmaan koputtaa puuta, kop kop.

    VastaaPoista
  3. Elelin pitkästi yli parikymppiseksi ennen kuin aloin satunnaisesti mainita ääneen, että olen kasvanut perheessä, jossa on alkoholisti. Kas kummaa, sama tilanne oli vähintään joka toisella kuulijalla.

    Alkoholismista ei ole sopivaa puhua. Ei ainakaan siitä, että alkoholisteista pikkuruinen murto-osa istuu vuodesta toiseen puistonpenkillä örisemässä. Ne loput on kodeissa.

    Sinänsä pitäisi olla tyytyväinen siihen, että vain toinen vanhemmistani joi. Ja oli niitä hyviä onnellisia hetkiä, joihin jälkeenpäin tarkasteltuna tuli tarrattua säälittävän ja itkettävän tarmokkaasti, lähes paniikinomaisesti.

    Järkyttävää on tosiaan tunnistaa itsessä opittuja käytösmalleja. Ja ahdistavaa nimenomaan se, että ne negatiiviset kuviot tunnistaa, muttei välttämättä osaakaan kaivaa tervettä mallia tilalle.

    Siis opettelemaan. Ja kop kop.

    VastaaPoista
  4. Jeps, muhun iski tällä viikolla kunnon valaistuminen, kun pohdin töissä lintsaamisasioita ja ihmettelin, et miksi ne lintsaa kun koulussa on ihan mukava olla. No kai nyt MUN mielestä onkin, kun ainahan koulu kotona olemisen voitti! Viime vkonloppuna taas sai siitä tarpeekseen n. 30 minuutin käväisyllä vanhempien luona, siellä oli isä taas sekaisin ja kaikki asiat perseellään. Join kupin kahvia, nyysin marjoja pakastimesta ja lähin menee.

    VastaaPoista
  5. Tunnustus sulle mun blogissa mysteerimutsi.blogspot.com :)

    VastaaPoista
  6. Heippa,

    oon vähän aikaa sitten alkanut seurailla sun blogia ja viihtynyt vallan mainiosti! Sen myötä minä(kin) jätin sulle tunnustuksen blogiini :)

    T:
    Lydas from http://gravid-raskaana.blogspot.fi

    VastaaPoista
  7. No jo on mainetta ja kunniaa!
    Kiitän ja kumarran, liebestä ja lovesta. :)

    VastaaPoista

Kommentoi pois - kunnioitathan yksityisyyttä.